Regulamin | Punkty | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Minispawarka
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 17, 18, 19 ... 21, 22, 23  Następny
Skok:

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Forum elektroda.pl Strona Główna -> DIY Konstrukcje
Autor Wiadomość
kulysaw
Poziom 13
Poziom 13

Post 03 Cze 2008 22:00   Re: Minispawarka
tags: minispawarka fr107

Ruscy pchają większe i pochłaniają większą moc oscylacji i przepięć ale pewnie też mają jakiś patent lub dostęp do oporów bezindukcyjnych większych mocy.A ten FR107 to jak włączasz (gdzie) w swoich konstrukcjach?
Powrót do góry
Wyślij email    
olinek2
Poziom 18
Poziom 18

Skąd (miasto): Starachowice

Post 03 Cze 2008 22:07   Re: Minispawarka
tags: minispawarka

Od góry kondek do jego nogi wpiety rezystor i anoda diody, katoda diody jest połączona z drugą nogą rezystora. Jak dotąd nie miałem problemów z przepięciami i oscylacjami :)
Powrót do góry
Wyślij email    
kulysaw
Poziom 13
Poziom 13

Post 06 Cze 2008 12:29   Re: Minispawarka
tags: minispawarka sinusoida kondensatory spawarki filtr kondensatory spawarki schemat filtr schemat filtr zasilacza zasilacz kondensatora zasilacz spawarki gasiki

Witam.
Nie mogę opanować tych śmieci które zasilacz dostarcza razem z tym co powinien.Dawałem filtr jak mi radziliście,zmieniałem dławiki (indukcyjność) i kondensatory i nic,nadal sieje.Po odlutowaniu kondensatora spinającego stronę pierwotną i wtórną sianie zmalało ale to nie wystarcza.Pewnie trzeba coś zmienić po stronie pierwotnej.Pod wieczór zamieszczę schemat zasilacza to może mi coś podpowiecie.

Prowizorycznie podłączyłem inne zasilacze na zastępstwo i śmieci zniknęły z przebiegów na oscyloskopie :) ale nadal jest coś co mnie martwi w wyglądzie przebiegu.Dzieje się to tylko wtedy kiedy jest nastawiony mniejszy prąd spawania (umowny przedział od małego do minimalnego).Pojawia się coś jakby gasnąca sinusoida o amplitudzie początkowej sporo mniejszej od prostokąta.To bez obciążenia.Pod obciążeniem sinusoida wydaje się być bardzo maluteńka i chyba nie powinna mieć wpływu na pracę spawarki.Oczywiście dobrałem gasiki tak aby to zjawisko zminimalizować ale nie udało się tego pozbyć całkowicie.
Powrót do góry
Wyślij email    
arch_x
Poziom 15
Poziom 15

Post 06 Cze 2008 16:28   Re: Minispawarka
tags: minispawarka wyzwanie zasilanie układów elektronicznych wielonapięciowy

=>Kulysaw
Schemat zasilacza to najlepiej jak wrzuciłbyś do sąsiedniego forum "zasilanie układów elektronicznych". Załóż nowy temat np. -zasilacz wielonapięciowy- i narysuj co wykonałeś i opisz jakie masz z tym problemy.
Z pewnością dostaniesz pomoc i wskazówki jak to poprawnie zrobić. Tym bardziej,że jak piszesz - zasilacz wykonałeś w/g własnego pomysłu.
Tutaj też oczywiście postaramy Ci się pomóc, ale wbrew pozorom - twój zasilacz to nie jest taką prostą konstrukcją - wielonapięciowy, z niskimi tętnieniami na wyjściu i do tego poszczególne napięcia z izolacją galwaniczną - to niezłe wyzwanie.
Powrót do góry
Wyślij email    
-RoMan-
Poziom 25
Poziom 25

Skąd (miasto): Opole

Post 06 Cze 2008 16:35   Re: Minispawarka
tags: minispawarka sinusoidalne

-> kulysaw

Pojawiające się na wyjściu, gasnące oscylacje sinusoidalne, są normalnym objawem pracy układu w trybie nieciągłym (DCM). Nic z tym nie zrobisz i nic z tym nie trzeba robić.
Jeśli jednak upierasz się, żeby je zmniejszyć, to nie pozostaje Ci nic innego jak podział zakresu regulacji prądu spawania na dwa podzakresy i przy mniejszych prądach włączanie w obwód dławika o znacznie większej indukcyjności. Tylko po co?
Powrót do góry
Wyślij email    
kulysaw
Poziom 13
Poziom 13

Post 06 Cze 2008 19:48   Re: Minispawarka
tags: minispawarka roman kluczyki szkolny przebija gasiki

=>arch_x
Spróbuję najpierw tu,przecież też macie swoje doświadczenia... może komuś się nasunie jakiś pomysł a może coś przeoczyłem i popełniłem szkolny błąd :)
Oto schemat zasilacza:

Po odłączeniu C11 1n śmieci jest znacznie mniej a także kiedy dodatkowo (na próbę) odłączyłem wyjścia z trafo dla napięcia ~20V jeszcze trochę się poprawiło.Myślę, że coś się przebija ze strony pierwotnej (jakieś "śmieci") tylko jak to wytłumić?

=>-RoMan-
No to mnie pocieszyłeś,a myślałem,że może coś pokopałem z trafem.Dobrane gasiki zmniejszyły trochę to zjawisko a przy obciążeniu to już wygląda całkiem dobrze.Bałem się,że znów uwędzą mi się kluczyki :)
Skoro to nie zagraża IGBT-om to oczywiście nie ma potrzeby nic więcej manipulować przy tym.
Powrót do góry
Wyślij email    
arch_x
Poziom 15
Poziom 15

Post 20 Cze 2008 21:23   Re: Minispawarka
tags: minispawarka uc3845 napięcie mostkiem przekładnik regulacja spawania dobieranie rezystora regulacja napięcia jacusm kompensacja przekładnik napięcia bezindukcyjny 74hc595 dopasowanie sterownika rezystor bezindukcyjny napięcie spawania

Witam, udało mi się w końcu w miarę wyczyścić kształt przebiegu na CS w układzie pełnomostkowym na UC3846. Potwierdziły się słowa RoMan'a, że kompensacja rampą będzie bardzo pomocna. Bez slope compensation przebiegi były pełne drobnych oscylacji, a likwidacja tego poprzez zmniejszanie wartości rezystora szeregowego i dobieranie kondensatora na wejściu 4 to mordęga. Także zakłócała prawidłową pracę dość wysoka szpilka po zmianie polaryzacji napięcia w mostku. W wyniku wielu prób zauważyłem, że nieco zmniejsza szkodliwe oscylacje - dodatkowy rezystor bezindukcyjny, bezpośrednio obciążający przekładnik - przed mostkiem schotkiego. Rezystor emiterowy też jest dobrze zastąpić dzielnikiem rezystorowym - masa-emiter , który zapewni lepsze dopasowanie poziomów do sygnału z przekładnika. Dobrze jest też wrzucić w bazę tranzystora SC rezystor około 5k.
Całość obwodów przekładnika wyrzuciłem na zewnątrz na inną płytkę i połączyłem ze sterownikiem ekranowaną skrętką.
Jest to już któryś z kolei próbny projekt na płytce. Teraz wykonam już docelową płytkę na rezystorach SMD i można chyba uruchamiać na pełnym napięciu.
Przebieg na CS+ przy maksymalnym wypełnieniu X=niekalibr 5us/dz, Y=0,3V:

Przebieg na CS+ przy minimalnym prądzie :

Regulacja szerokości PWM na wyjściu 3846 jest płynna i liniowa od min do max :

=>jacusm
Mam pytanie - jak wystawiasz napięcie regulujące prąd spawania do sterownika na uc3845?
Swój kontroler robię na 2 atmegach i wymyśliłem sobie robić to przez DAC na 8 bitowym rejestrze przesuwnym np 74HC595 i R-2R. Programowo ustawię zakres napięcia na DAC sterujący bezpośrednio (current limit) na 1 UC4846 i odpowiadający prądowi wyświetlanemu na wyświetlaczu LED. Może są prostsze sposoby. Ciekaw jestem jak sobie z tym poradziłeś.

Pozdrawiam :-)
Powrót do góry
Wyślij email    
-RoMan-
Poziom 25
Poziom 25

Post 20 Cze 2008 21:50   Re: Minispawarka
tags: minispawarka sonda często kabel oscyloskopu sonda oscyloskopu sonda antena dzielnik oscyloskopu

Bardzo przyzwoite przebiegi :)

Pamiętaj też o jednaj sprawie - sama sonda oscyloskopu również może zbierać szpilki, których w rzeczywistym przebiegu nie ma. Ba! Nawet mała pętelka z kabelka uziemiającego działa jak antena i przy prądach występujących w spawarce może bruździć. Dlatego też przy pomiarach laboratoryjnych bardzo często rezygnuje się z typowych sond i lutuje bezpośrednio kabel współosiowy do miejsca pomiaru lub na pająka buduje dzielnik 450/50om z rezystorów bezindukcyjnych o skróconych maksymalnie końcówkach.
Powrót do góry
Wyślij email    
jacusm
Poziom 13
Poziom 13

Skąd (miasto): Wielkopolska

Post 23 Cze 2008 05:44   Re: Minispawarka
tags: minispawarka tl072 wyjście dzielnik schemat tl072 uc3845 wzmacniacz regulowanym wzmocnieniu regulacja spawania wtórnik napięciowy wzmacniacz regulacja dzielnik napięciowy wzmacniacz prosty schemat tl072 schemat dzielnik wzmacniacz wzmacniacz tl072

:arrow: arch_x
Poradziłem sobie w bardzo prosty sposób. Ponieważ PIC16F876 nie ma wyjść analogowych , wykorzystałem wyjście PWM.
Sygnał zamieniany jest na 0 do 5V w obwodzie całkującym RC. Potem na wtórnik napięciowy na 1/2 TL072.
Z wtórnika na dzielnik 10:1 , następnie na wzmacniacz odwracający (1/2 TL072) o regulowanym wzmocnieniu i regulowanym poziomie Uwy.
Dalej na 1 UC3845.
Zamieścił bym schemat , ale jest za bardzo "zabazgrolony"
Działa to wszystko nadspodziewanie dobrze. Taka regulacja prądu spawania jest moim zdaniem zupełnie wystarczająca.

pozdrawiam
Jacek
Powrót do góry
Wyślij email    
arch_x
Poziom 15
Poziom 15

Post 23 Cze 2008 21:11   Re: Minispawarka
tags: podajnik minispawarka kolumn budowa migomat problem projekty wzmacniaczy podajnik migomatu migomat budowa kondensator budowa podział napięcia budowa migomat migomat kondensator kondensator migomat sztywna charakterystyka projekty kolumn napięcie obudowie budowa układu

Witam, przeczytałem i normalnie opadła mi szczęka. PWM po całkowaniu w prostym układzie RC i mamy prosty przetwornik wypełnienie/napięcie. Odseparować, dopasować napięcia. Kapitalne rozwiązanie i proste jak budowa cepa - a co proste to najczęściej trwałe.
Najbardziej wrażliwym elementem i decydującym o prądzie wyjściowym jest kondensator układu całkującego. Jego zabrudzenie (o co w obudowie nietrudno) i związana z tym upływność, będzie skutkowała mniejszym napięciem do jakiego będzie się ładował ( w efekcie mniejszy prąd wyjściowy) i dobrze byłoby go umieścić w jakiejś zamkniętej małej obudowie.

Podpytam jeszcze tak z samej ciekawości - robię tylko TIG/MMA - jak rozwiązałeś problem charakterystyki wyjściowej : dla migomatu - niskie napięcie zajarzania 35-40V i sztywna charakterystyka prądowa, jak i dla MMA napiecie zajarzania 60-80V (praca 22-25V) i miękka charakterystyka? Musisz w jakiś sposób mierzyć prąd wyjściowy i napięcie, no i wpływać w zależności od tego czego używasz (MMA, TIG, migomat) na charakterystykę.
Charakterystyka w/wym urządzeń, wymaga oddzielnej "mapy" napięcie-prąd dla każdego urządzenia. MMA jest zbliżone do TIGa, ale już dla migomatu wyższe napięcie upali nam co prawda drut podawany przez podajnik, ale powstały łuk może zniszczyć nam zaraz końcówkę prądową. Czy mapujesz się do konkretnej charakterystyki czy rozwiązałeś to programowo, czy moze jeszcze inaczej - napięcie jałowe dla MMa, TIG i MM 35-40V i z powodu trudności zajarzania dla MMA + TIG zajarzanie HF, a dla migomatu bez HF ale sama korekta charakterystyki?
Dodałeś zajarzanie HF - jak rozwiązałeś separację układu pomiaru prądu wyjściowego (jeżeli go mierzysz) od sterownika? PICe (i nie tylko) są dość wrażliwe na przepięcia.
Szkoda, że takie projekty-perełki tonęły w zalewie typu : zbudowanych naprędce i byle jak kolumn z resztek meblościanki i "na oko", wzmacniaczy na TDA, sprofanowanych kultowych radioodbiorników przerobionych na budzik itp. Podział działu na kategorie to super pomysł.
Może uda mi się namówić Ciebie do wrzucenia tego projektu jako nowy wątek - w każdym bądź razie, gorąco namawiam.

Pozdrawiam.
Dariusz
Powrót do góry
Wyślij email    
kalasz20
Poziom 20
Poziom 20

Skąd (miasto): Bialystok

Post 24 Cze 2008 15:18   Re: Minispawarka

Witam
Dołączam się do powyższych pytań.
:arrow: arch_x , jak wyglądają u Ciebie przebiegi napięcia na uzwojeniu pierwotnym pod obciążeniem np.50A ,100A , masz tak jak u mnie te "przepięcia" podczas wyłączania tranzystorów? Fotki w pierwszym poście tego tematu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic946862-0.html
Pozdr
Powrót do góry
Wyślij email    
arch_x
Poziom 15
Poziom 15

Post 24 Cze 2008 21:01   Re: Minispawarka
tags: minispawarka sterownik diody siłowa sztuce szumu zrobić oscyloskop oscyloskop przepięcia zabezpieczenia przewodów ekranować wzbudzanie kalasz20

=>Kalasz20
Jeszcze nie mierzyłem przy pełnym napięciu, ale przy napięciu 30V i obciążeniu 10A wyglądały podobnie tylko były dużo węższe.
Mam w tej chwili dwa problemy - mechaniczny - przestaje się to mieścić w obudowie. Dolna część siłowa jest już pełna, a nie ma jeszcze przewodów połączeniowych. Fotka z dotychczasowych postępów :

Drugi poważniejszy – to po zasileniu mostka pełnym napięciem po zbliżeniu dłoni do potencjometru regulującego prąd, sterownik zaczyna się wzbudzać. Trafo zaczyna nieregularnie piszczeć , oscyloskop zrywa synchronizację czystego przebiegu i zaczyna się sieczka na ekranie + hałas trafo. Trochę pokręciłem potencjometrem i podczas tego szumu i głośno eksplodowała dioda zwrotna w jednej górnej gałęzi. Poleciały wszystkie zabezpieczenia, ale IGBTy przeżyły. Dałem po jednej sztuce DSEI120/06A na każdą parę IGBTów, ale to tamte diody za grosze z serwisu aukcyjnego i być może jako elementy pozaseryjne nie trzymają wszystkich parametrów lub były takie przepięcia w trafo w czasie tej nieregularnej pracy ,że dioda tego nie wytrzymała . Gdyby były IGBTy z diodą zintegrowaną to całość byłaby do wymiany. Dioda to drobiazg – paczka miała 40szt, ale to wzbudzanie się to jest naprawdę problem. Trzeba chyba zrobić porządnie płytkę i ekranować sterownik razem z potencjometrem.
Powrót do góry
Wyślij email    
-RoMan-
Poziom 25
Poziom 25

Post 24 Cze 2008 21:59   Re: Minispawarka

Przypomnij mi, proszę, jak masz zrealizowaną regulację prądu.
Powrót do góry
Wyślij email    
arch_x
Poziom 15
Poziom 15

Post 24 Cze 2008 22:54   Re: Minispawarka
tags: obrazki tranzystorów minispawarka obudowy tranzystorów wzbudza potencjometr diody gałkę kalasz20

Regulacje prądu mam zrealizowaną tak jak u Kolegi Kalasz20 :

Różnica jest tylko w wartościach rezystorów : R1=4,7k R3=1k R2=1k i C1=100nF. Comp (7) jest niepodłączone.
Gdy założyłem plastikową gałkę na potencjometr i niedotykam obudowy potencjometru to jest ok, ale samo zbliżenie dłoni do przewodów potencjometru już wzbudza układ.
Wydaje mi się, że to nierzadkie padanie tranzystorów jak czytam przygody uruchamiajacych spawarki to padają im często diody zwrotne, a że są słabe i zintegrowane z tranzystorem to pada cały element.
Powrót do góry
Wyślij email    
-RoMan-
Poziom 25
Poziom 25

Post 25 Cze 2008 00:40   Re: Minispawarka
tags: minispawarka zamiast potencjometru podłączenie kondensatora rezystor zamiast potencjometru filtr rzędu rezystor dławik dławik rezystor podłączenie potencjometru

OK, wszystko jasne. Krytyczne jest miejsce podłączenia kondensatora C1 - musi być on tuż przy kontrolerze. 100 nF może być za mało. Nie wiem, jak fizycznie masz zrealizowane podłączenie ślizgacza potencjometru z płytką, ale jeśli to możliwe, w płytkę zamiast przewodu ze ślizgacza wlutuj pionowo dławik osiowy kilkadziesiąt uH. Jeśli nie masz dławika - wystarczy rezystor rzędu 1 kom. Do tego dopiero przewód ze ślizgacz. Ważne jest to, żeby dławik/rezystor był blisko płytki i kondensatora C1 - stworzy to filtr.
BTW: nie widzę slope-compensation - zrezygnowałeś czy to stara wersja schematu?
Powrót do góry
Wyślij email    
arch_x
Poziom 15
Poziom 15

Post 25 Cze 2008 06:14   Re: Minispawarka
tags: minispawarka kondensator pracy kondensator antena antena dławik przekładnik płytka antena układ mostka płytka schemat układ sterownika schemat regulacji dławik transformatora schemat dławik

Cały układ sterownika różni się dość znacznie od tego z printscreena. Zrozumiałem, że pytanie dotyczyło samej regulacji prądu. Fotka sterownika :

Montaż jak widać, pozostawia wiele do życzenia - praktycznie jest to prawie na pająka. Muszę to teraz przerysować w jeden schemat - mam to wszystko na luźnych zapiskach. Płytka z przekładnikiem jest wyrzucona na zewnątrz. Połączenie z sterownikiem zrobiłem ekranowaną skrętką tak jak w nocie :

Układ RC na płytce ma wartości 1k + 100pF. Dodatkowo, ponieważ przewód łączący przekładnik i sterownik ma około 1metra, bezpośrednio na wyprowadzeniach UC 3 i 4 dałem jeszcze jeden kondensator 100pF. Częstotliwość pracy sterownika to 65KHz.
Docelowo tego potencjometru nie będzie, ale działanie układu jak antena jest nie do przyjęcia. Taki sam efekt był przy zasilaniu mostka 30V i sądziłem, że jak większość pisze , że taki jazgot transformatora to jest to objaw normalnej pracy to tak może być. Trzeba powrócić z powrotem do 30V i to poprawić. Dzięki za radę (jeden -pomógł- już jestem winien za dławik - przy najbliższej okazji kliknę), wieczorem wracam z pracy i będę to męczył dalej.
Pozdrawiam :-)
Powrót do góry
Wyślij email    
kalasz20
Poziom 20
Poziom 20

Skąd (miasto): Bialystok

Post 25 Cze 2008 10:13   Re: Minispawarka
tags: minispawarka sterownik diody diody spawarce mocne diody

Witam
Być może te wzbudzenie jest tak jak piszesz wynikiem nie dokończonej płytki i długich połączeń , u mnie sterownik jest na jedenj płytce z falownikiem , niepokoi mnie ten jazgot u Ciebie , jest bardzo głośny? U mnie narazie też cwierka troche ale nie wstawiłem jescze slope compensation , na diody zwrotne poszukałbym czegos oryginalnego i jak najszybszego , te Ixys'y z All. (też kupiłem) to ewidentne podróby , choć są dosyć mocne jesli chodzi o wytrzymałość prądową. W swojej spawarce zastosowałem IGBT z zintegrowanymi diodami (STGW30NB60HD) ale też myślę nad osobnymi. Będę musiał przerobić AS bo prąd zwarcia jest różny , na sztywnej sieci na PB miałem 50A na zwarciu gdy u siebie w domu było maks 35A.
Pozdr
Powrót do góry
Wyślij email    
-RoMan-
Poziom 25
Poziom 25

Post 25 Cze 2008 10:44   Re: Minispawarka

-> arch_x

Dziwne, że z tyloma antenami to w ogóle działa...
Powrót do góry
Wyślij email    
olinek2
Poziom 18
Poziom 18

Post 25 Cze 2008 10:48   Re: Minispawarka
tags: minispawarka sterownik spawarki kable przekrój przekrój trafo minimalizacji 0 5mm ekranować

A mówiłem, a radziłem. Kable od przekładnika ekranować, podobnie jak sterownik.
Ja tymczasem zrobiłem kolejne trafo do kolejnej spawarki :) Przekrój pierwotnego 4mm^2 a wtórnego 38mm^2 całość drutem 0,5mm. Pierwotne i wtórne skrętkami masowymi, czyli wiele drutów w jednej licy (30 pare i 60 pare ;). Skrętka na pierwotne dodatkowo owijana w celu minimalizacji ryzyka przebić międzyzwojowych papierową taśmą (po zalaniu trafa nie ma się co martwić :) ). Wtórne izolowane koszulkami szklanosilikonowymi.
Co będę z tego robił i do czego nie zdradzę :P Częstotliwość pracy planuję na 50-60kHz. Fotki trafa wrzucę niebawem, jak będę na normalnym necie.

Co do jazgotu głośnego to nie jest objaw prawidłowej pracy. U mnie cykanie glośniejsze pojawiało się jak źle dobrałem elementy RC przy układach przekładnika prądowego. Jednak głośne jazgotanie to objaw odwrotnego podłączenia przekładnika (chyba raczej nie możliwe u Ciebie Arch_x).

Pozdrawiam Olek
Powrót do góry
Wyślij email    
arch_x
Poziom 15
Poziom 15

Post 25 Cze 2008 19:34   Re: Minispawarka
tags: minispawarka roman poprawa czas ładowania problemy transoptorem

Witam, muszę przeprojektować płytkę i zrobić nową. Z tak wykonanym sterownikiem nie da się tego bezpiecznie uruchomić.
Co do dźwięku wydawanego przez trafo to jest to bardziej cichy syk niż jazgot. Przy zbliżaniu dłoni do sterownika trafo zaczyna coraz wyraźniej syczeć, po chwyceniu za oś potencjometru jest to już bardzo wyraźne. Zrobię nową płytkę - od razu wstawię dławik - jak proponuje RoMan i zobaczymy jaka będzie poprawa.
Mam jeszcze wątpliwości co do wyjścia 7 (COMP). Wzmacniacz błędu wykorzystuję do blokowania kontrolera na czas ładowania kondensatorów prostownika (przy starcie - 5 sekund) i do zatrzymania pracy przy podaniu sygnału z układu kontrolującego temperaturę. Aby uzyskać blokowanie, wejście odwracające poniosłem do napięcia 1V jednocześnie podciągając wejście nieodwracające przez R=10k do 5V (Vref). W momencie blokowania zwieram je do masy transoptorem. W pierwszej wersji wykonanej płytki wyjście 7 (COMP) połączyłem z masą za pomocą szeregowo C=1,5nF i R=47k. Problemy były z liniowością regulacji prądu. Po przecięciu nogi 47K (elementy pozostały) liniowośc była już na całej skali potencjometru, ale skutkiem ubocznym stała się większa wrażliwość na wzbudzenie. Zrobię płytkę z elementami RC pomiędzy wyjściem kompensacji i masą, najwyżej się je dobierze później.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
Wyślij email    
jacusm
Poziom 13
Poziom 13

Skąd (miasto): Wielkopolska

Post 27 Cze 2008 06:58   Re: Minispawarka
tags: minispawarka najlepsze kondensatory zabezpieczona przekaźnikowe pomiaru czasu 220nf transoptory kable ekranowane regulowane kondensatory blisko kondensatory spawarce

:arrow: arch_x

W spawarce na stronie wtórnej nie ma pomiaru prądu.
W trybie MMA i TIG kontroluje tylko 2 stany , czy napięcie jest większe od 10V i większe od 40V.
Na podstawie tych sygnałów PIC steruję antystikiem i hotstartem (różnym dla TIGa i MMA).
W trybie MIG kontroluję napięcie przy pomocy TL431.
Co do charakterystyki MIGa , robiłem różne próby w końcu najlepsze efekty uzyskałem stosując kilka prostych pomysłów.
Programowo w trybie MIG prąd ustawiony jest zawsze na maksimum.
Regulowane jest tylko napięcie od 16 do 28V.

Co do HF , to elektronika zabezpieczona jest przez warystory, oraz kondensatory 220nF MKP, przed trafem HF .
Dodatkowo włącznik z uchwytu TIG i MIG wchodzi na płytkę przekaźnikową z oddzielnym zasilaniem.
Wszystkie wejścia PICa są poprzez transoptory, a wyjścia przekaźnikowe.

A tak przy okazji płytki PWM i PICa są ekranowane od spodu. Kable od przekładnika prądowego i trafo sterującego są ekranowane.

Co do zamieszczenia tego projektu jako osobny wątek to raczej na to się nie zdecyduję.
Nie mam czasu ani siły odpowiadać na maile typu "my ze szwagrem mamy znajomego elektryka , kup mi części on to poskłada"
Pracowałem nad spawarką blisko rok, mam już dość.

Pozdrawiam
Powrót do góry
Wyślij email    
arch_x
Poziom 15
Poziom 15

Post 27 Cze 2008 22:16   Re: Minispawarka
tags: minispawarka synteza buduję spawarek pneumatyka

No, przepiękne zwieńczenie konstrukcji spawarek. Synteza trzech różnych typów urządzeń w jednym, prądu wyjściowego w granicach rozsądku - 160A dla zasilania 230V, z HF-em, ze sterowaniem mikroprocesorem, z zintegrowanym podajnikiem do MIGa. Każda następna budowana spawarka byłaby już nudna. Zbudowanie takiego cuda to chyba najlepszy sposób na wyleczenie się z "choroby spawarkowej" :-)

Domyślałem się, że dla MMA i TIGa wspierasz się hotstartem, ale całkowitą zagadką był MIG.
Ekranowanie sterownika i kontrolera - utwierdziłeś mnie o bezwzględnej konieczności. Chociaż nawiasem mówiąc - w tych sztandarowych chińskich spawarkach nie ma żadnego ekranowania.

Szanuję Twoją decyzję, też buduję swoją spawarkę już od około 1,5 roku, ale mam prośbę o zamieszczenie chociaż trochę fotek "dla zainteresowanych" z tego wątku - szczególnie części mechanicznej - podłączenia, zaciski, pneumatyka, mocowanie podzespołów, widok trafa, dławika, przełączniki od wewnętrznej strony, itp. Może masz jakieś fotki w trakcie budowy. Z elektroniką raczej sobie radzimy, ale mechanika jest dla wielu sporym problemem. U Ciebie jest to tak dopracowane, jakby było prototypem z zakładu badawczego o niezłym budżecie.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
Wyślij email    
KWDm
Poziom 9
Poziom 9

Skąd (miasto): Duszniki

Post 28 Cze 2008 11:43   Re: Minispawarka

Mam fachowco a zarazem szpecu pytanko ? Czy ta spawara ma jakiś czujnik od temperatury? Gdy się zagrzeje to się rozłączy?
Powrót do góry
Wyślij email    
olinek2
Poziom 18
Poziom 18

Post 01 Lip 2008 15:09   Re: Minispawarka
tags: minispawarka opóźniacz opóźniacz czasowy

Co do AS przy 10V ja bym nie był taki pewny. Moim zdaniem lepiej dać 6V, przy 10V zdarzało się, że AS się włączał nieproszony, chyba że masz jakiś opóźniacz czasowy dość długi, u mnie sekunda była za mała. Ja w nowych spawarkach AS rozwiązuję bardziej "cfanie" bo od razu w sterowniku, bez badania napięć na wyjściu. Zresztą zobaczycie sami w artykule ;)
Zdjęcia trafa wrzucę wieczorkiem poźnym :).
Pozdrawiam
Olek
Powrót do góry
Wyślij email    
gumowaty
Poziom 6
Poziom 6

Skąd (miasto): lublin

Post 01 Lip 2008 21:30   Re: Minispawarka

co sadzicie koledzy i tych przebiegach na bramkach stgw30n60, igbt obciążone kiepskim trafo dopiero w przyszłym będzie trafo docelowe.

Powrót do góry
Wyślij email    
olinek2
Poziom 18
Poziom 18

Post 01 Lip 2008 21:40   Re: Minispawarka

Całkiem przyzwoite. To pewnie z trafka sterującego, bo klasyczna szpila na narastającym.
Powrót do góry
Wyślij email    
-RoMan-
Poziom 25
Poziom 25

Post 01 Lip 2008 21:43   Re: Minispawarka
tags: minispawarka mosfetem

Chciałbym zobaczyć schemat układu sterowania tym MOSFETem, bo przerost podczas włączania jest dość zadziwiający... Poza tym - 150 ns zwłoki na ładowanie pojemności millerowskiej to może być troszkę bolesne :(
Powrót do góry
Wyślij email    
olinek2
Poziom 18
Poziom 18

Post 01 Lip 2008 21:49   Re: Minispawarka
tags: minispawarka roman trafko sterujące

Roman, to trafko sterujące. Nie jest to nic dziwnego :)
Powrót do góry
Wyślij email    
gumowaty
Poziom 6
Poziom 6

Skąd (miasto): lublin

Post 01 Lip 2008 21:59   Re: Minispawarka

układ sterowania IGBT to układ z pierwszej strony wątku

Powrót do góry
Wyślij email    
-RoMan-
Poziom 25
Poziom 25

Post 02 Lip 2008 00:23   Re: Minispawarka

Dziwna sprawa z tym IRFD123 - IR się do takiego nie przyznaje, strzałka wskazuje na nMOSFET a sposób użycia nie ma sensu. Żeby mógł pracować inwersyjnie, musiałby to być MOSFET bez diody pasożytniczej w strukturze i podłączony odwrotnie...
Powrót do góry
Wyślij email    
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Forum elektroda.pl Strona Główna -> DIY Konstrukcje
Strona 18 z 23 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 17, 18, 19 ... 21, 22, 23  Następny
Skok:

[ Page generation time: 1.399 seconds ]

Administrator
Moderatorzy 
elektroda.pl temat RSS 
sitemap