Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Minispawarka

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 25, 26, 27 ... 30, 31, 32  Następny
Skok:

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Forum elektroda.pl Strona Główna -> DIY Konstrukcje -> Minispawarka
Angielska wersja
Autor Wiadomość
olinek2
Poziom 18
Poziom 18

Miasto: Starachowice

Post 03 Mar 2009 23:50   Re: Minispawarka

Dar.El, ale IGBT nie są potwornie drogie, a UCek nie sprawia problemów.
Co do charakterystyk Lechu dobrze prawi, na mostku spawa się jednak gorzej...
Powrót do góry

xHaKeReK
Poziom 15
Poziom 15

Miasto: Korolówka/Lublin

Post 04 Mar 2009 12:19   Re: Minispawarka

Jak mozna obnizyc napiecie jalowe takiej spawarki inwerterowej aby zbudowacna jej podstawie migomat? Kupiem inwertererowke z biedronyi ma napiecie jalowe 85v a to na migomat chyba za duzo prawda?
Powrót do góry

lechoo
Poziom 24
Poziom 24

Post 04 Mar 2009 14:24   Re: Minispawarka

@Dar.El
Przestudiowałem dokładnie notę z Twojego linku, wszystko jest dla mnie zrozumiałe, ale uważam że taki kontroler ma sens dla >500kHz.

@xHaKeReK
Można, ale wbrew pozorom nie będzie to łatwe, jednoznacznego przepisu na taką przeróbkę nie ma i trzeba eksperymentować.
Powrót do góry

Tomasz Golemba
Poziom 10
Poziom 10

Miasto: Wołomin

Post 04 Mar 2009 23:23   Re: Minispawarka

Projekt ok ale po wyliczeniu wszystkich elementów i czasu poświęconego na budowę bardziej opłacalne jest kupienie gotowej spawarki.A co do zachwytu spawem przy spawaniu elektrodą 2,5 do kwasówki każdą spawarką transformatorową wychodzą takie ładne spawy uwaga tylko na otuline bo sama odpada i z reguły wali po oczach...
Powrót do góry

lechoo
Poziom 24
Poziom 24

Post 05 Mar 2009 00:00   Re: Minispawarka

@Tomasz Golemba
Tak to prawda, 100A inwerter można już kupić za 400zł, ale satysfakcji z własnoręcznie zbudowanego urządzenia nie przelicza się na pieniądze... Gdybyśmy wszystko kupowali od Chińczyków to dział DIY praktycznie by nie istniał, bo nic nie opłaca się robić samemu, takie czasy nastały niestety. Kilkanaście lat temu samodzielnie złożony TV kosztował połowę ceny ze sklepu.
Drugiej części Twojego postu nie rozumiem - spawasz bez maski? Pospawaj sobie elektrodą zasadową i transformatorem z marketu, a będziesz piał z zachwytu...
Powrót do góry

stanislaw56
Poziom 15
Poziom 15

Miasto: zdunska-wola

Post 07 Mar 2009 12:45   Re: Minispawarka

Witam.Po przeczytaniu wypowiedzi kolegów doszedłem do wniosku że bez doświadczenia w budowie przetwornic spawarki raczej się nie zbuduje ,jeśli się uda to koszty spalonych tranzystorów beda dość spore więc najlepszym wyjściem było by kupno uruchomionych płytek.Czy jest taka możliwość ?
Powrót do góry

MARIUSZ R
Poziom 17
Poziom 17

Post 07 Mar 2009 14:19   Re: Minispawarka

stanislaw56 napisał:
Witam.Po przeczytaniu wypowiedzi kolegów doszedłem do wniosku że bez doświadczenia w budowie przetwornic spawarki raczej się nie zbuduje ,jeśli się uda to koszty spalonych tranzystorów beda dość spore więc najlepszym wyjściem było by kupno uruchomionych płytek.Czy jest taka możliwość ?

Zakup uruchomionych płytek nie gwarantuje poprawności działania spawarki.Na całość składa się wiele czynników.Poprawność nawinięcia transformatora głównego i dławika,poprawne podłączenie przekładnika prądowego.Chyba że chcesz kupić całość uruchomioną i rozłożoną do ponownego montażu.Ale to chyba bez sensu.Gdzie satysfakcja z tego że sam zrobiłeś?A chyba o to chodzi.
Powrót do góry

edwardcies
Poziom 3
Poziom 3

Miasto: Koszalin

Post 07 Mar 2009 16:06   Re: Minispawarka

Zgadzam się z kolegą.
Dlatego wziołem 5szt gotowych inwerterów, połączyłem równolegle i wyszło tak, elektroda 2,5 prąd 60A ale łuk zamało stabilny,
dołożyłem jeden i bardzo łatwe prowadzenie spawu (70A).
Następnie połączyłem 10szt dla elektrody 3,2 dały 120A i też łatwe prowadzenie "świeczki".
Wymiary jednego 7,5X11X17,5cm, waga 1,3kg wtym dławik na stalowym rdzeniu 0,3kg. Napięcie reg. 41 do 59V, prąd ciągły 6,25A(ograniczenie x2), chłodzenie naturalne.
Mam zamiar zwiększyć wydajność prądową z wymuszonym chłodzeniem tak aby 5szt dało prąd 110/120A, ryzyko niejest duże koszt jednego nieco ponad20zł.
Powrót do góry

stanislaw56
Poziom 15
Poziom 15

Post 07 Mar 2009 17:52   Re: Minispawarka

edwardcies gdzie nabyłeś inwertery?pomysł nie jest zły koszty i ryzyko nie jest wielkie .
Powrót do góry

edwardcies
Poziom 3
Poziom 3

Post 07 Mar 2009 21:35   Re: Minispawarka

Tam gdzie je nabyłem już ich niema . Kupiłem wszystkie a na nową dostawę niema widoków. Mam zamiar je sprzedać , cała ilość jest aż nadto na moje potrzeby. Można je kupić u mnie nawet już, pierwszy test wyszedł ok. Wystawię do sprzedaży po sprawdzeniu większej wydajnosci prądowej. Obecnie sprawdziłem jeden dla max osiągnięć, dał 54V @ 12A tj.648W (ciepły się zrobił bez wiatraczka). Te 54V zbyt wiele do spawania, trzeba popracować nad Amperami. Dioda (jedna) na wyjściu to APT30D20, klucz IXFH14N80 lub APT8075BVR. Producent dał materiału trochę na wyrost, żywotność inwertora podaje na >20 lat.
Powrót do góry

lechoo
Poziom 24
Poziom 24

Post 07 Mar 2009 22:56   Re: Minispawarka

Jeśli na wyjściu tych przetwornic są kondensatory elektrolityczne to należałoby je usunąć, gdyż szybko ulegną uszkodzeniu przy takim traktowaniu. Napięcie 54V to nie tak dużo, elektrody rutylowe przy tym napięciu będą zajarzać się bez problemów, ale sprawdź czy daje się spawać elektrodami zasadowymi.
Powrót do góry

stanislaw56
Poziom 15
Poziom 15

Post 08 Mar 2009 13:08   Re: Minispawarka

Witam czy nie dało by się zastosować jeden inwerter i dorobić do tego końcówkę mocy ?a jak wygladała by regulacja pradu spawarki przy zastosowaniu gotowych inwentorów,bo one mają chyba staly prad wyjściowy,może jakiś schemacik ,na pewno by troche lepiej temat na świetliło
Powrót do góry

edwardcies
Poziom 3
Poziom 3

Post 09 Mar 2009 11:51   Re: Minispawarka

lechoo
Elektrodami zasadowymi sprawdzę spawanie gdy je zakupię. Na wyjściu, od diody APT30D20, są 2x1000uF/63V, mały dławik (pierścieniowy rdzeń) i 1000uF/63V. Napięcie wyjściowe a prąd; 59V/0A, 54/12, 48/13, 44/14, 38/15, 32/16, 27/17, 23/18, 19/19, 14/20, 9/20,5 - pomiar po zmianie ograniczenia prądowego klucza. Przed zmianą ograniczenia jest; 59V/0A, 54/10, 50/11, 32/12, 20/12,5, 9/13. Pomiary przy spawaniu (ograniczenie bez zmian) fi elektrody=(6szt inwertwrów)2,5/65A/22V-(10szt inwerterów)fi3,2/115A/26V.

Dodano po 30 [minuty]:

stanislaw56
Jeden inwerter i zmiana końcówki mocy bez wymiany transformatora i zmiany pojemności w zasilaniu kluczy to już jest dalekie od mojej koncepcji, zbyt duży koszt. Mam transformatory impulsowe dla ciągłej mocy 1600W, nawinięte licą, pierwotne fi0,1x120, wtórne fi0,1x630 i wszystko x2trafo. Wykonanie firmy Egston.Waży 1070g.

Regulacja pradu, raczej przełącznikem wyboru fi elektrody, jest możliwa reg. dokładna, natomiast wymaga większej ingerencji w układ inwertorów. Schematu brak aczkolwiek inwertor nie jest rozbudowany, narysuję niektóre fragmenty i wykonam parę foto wnętrza inwertera, oraz z testów spawania gdy znajdę troszkę czasu.
Powrót do góry

Google
AdSense

Post 09 Mar 2009 11:51   REKLAMA

Powrót do góry

krisss2006
Poziom 8
Poziom 8

Miasto: ożarów

Post 14 Mar 2009 15:23   Re: Minispawarka

Witam
Postanowiłem uruchomić układ minispawarki wg olinek2. Działa mi słabo zasilacz pomocniczy impulsowy więc uruchomiłem na zwykłym zasilaczu. Oczywiście falownik najpierw podłączyłem przez trafo bezpieczeństwa i pomierzyłem impulsy na bramkach igbt i kolektorem a emiterem igbt, impulsy są w porządku. Następnie podłączyłem całość przez transformator separacyjny i znowu sprawdziłem impulsy - są ok. Wyjście spawarki zwierałem cienkim drucikiem, grzał się i przepalał - choć nie zawsze. Później podłączyłem całość szeregowo z żarówką 60W do sieci i znów na wyjściu zwierałem cienkim drucikiem. Po włączeniu bez zwierania strony wyjściowej żarówka 60W szeregowo w zasilaniu nie świeci, ale przy zwieraniu wyjścia spawarki rozjaśnia się a gdy całkiem zewrę to zapala się jasno. Nie wiem czy to jest normalne? Do sieci bezpośrednio bałem się włączyć. Regulacja potencjometrem w sterowniku niby działa, tylko trochę dziwnie. Gdy wezmę potencjometr na maximum to niby wszystko ok, ale gdy zmniejszę gdzieś do połowy załącza się układ AS, żeby go wyłączyć muszę - ale nie zawsze - skręcić potencjometr na maximum. Próbowałem zmieniać sposób włączania przekładnika prądowego, ale to tylko zmniejszyło prąd wyjściowy. Próbowałem też zamienić końcówki uzwojeń trafa, ale to nic nie pomogło. Rezystor w sterowniku za przekładnikiem jest na razie 4,7Ω. Moim zdaniem to jest coś nie tak z tym sterownikiem.
Mam nadzieję, że mi jakoś pomożecie?
Powrót do góry

MARIUSZ R
Poziom 17
Poziom 17

Post 14 Mar 2009 15:28   Re: Minispawarka

Zmień rezystor za przekładnikiem na mniejszy.Ile zwojów ma przekładnik prądowy?
Wartości elementów brałeś ze schematu czy z listy?
Powrót do góry

krisss2006
Poziom 8
Poziom 8

Post 14 Mar 2009 15:36   Re: Minispawarka

Przekładnik ma 100zw,a mogę dalej działać dopiero w poniedziałek bo urządzenie robię w pracy trochę po cichu
Elementy są ok wiem,że jest trochę pomyłek
Powrót do góry

lechoo
Poziom 24
Poziom 24

Post 15 Mar 2009 12:08   Re: Minispawarka

To normalne, że po zwarciu na wyjściu spawarki żarówka włączona szeregowo w zasilanie po stronie pierwotnej zaczyna świecić. Testy poprawności działania ograniczenia prądowego najlepiej przeprowadzić używając sztucznego obciążenia, chociażby wykonanego ze stalowego drutu zanurzonego w wodzie, wymagany zakres rezystancji od ok. 0,1 do 1 ohm. Podczas tych prób należy mierzyć napięcie wyjściowe i prąd, oraz dobrze jest obserwować impulsy na wyjściu kontrolera - ich współczynnik wypełniania powinien się zmieniać zależnie od podłączonego obciążenia, proporcjonalnie do napięcia na wyjściu spawarki.
Powrót do góry

krisss2006
Poziom 8
Poziom 8

Post 15 Mar 2009 12:15   Re: Minispawarka

Witam
Dziękuję Leszku,czy to oznacza że mogę podłączyć bezpośrednio do sieci 230V,czy próby przeprowadzać ze świecąca żarówką,bo mam mało wiedzy na temat zasilacz impulsowy
Pozdrawiam
Powrót do góry

lechoo
Poziom 24
Poziom 24

Post 15 Mar 2009 13:54   Re: Minispawarka

Ja pierwsze próby też przeprowadziłem z użyciem transformatora bezpieczeństwa 24V. Gdy upewniłem się, że ograniczanie prądu działa prawidłowo na obniżonym napięciu, to następnym krokiem było podanie 230V i próby ze sztucznym obciążeniem, przy coraz mniejszej rezystancji. Przy próbach pod obciążeniem żarówkę należy odłączyć - jeśli nie świeci w stanie jałowym to wszystko jest OK. W stanie całkowitego zwarcia prąd nie powinien być większy niż 20-30% prądu roboczego - tego zmierzonego przy napięciu około 20V na wyjściu spawarki.
Powrót do góry

krisss2006
Poziom 8
Poziom 8

Post 15 Mar 2009 14:24   Re: Minispawarka

Witam
Podłącze spawarkę w poniedziałek i zastosuje się do Twoich informacji. Na biegu jałowym żarówka nie świeci,tzn.jest tak,że w momencie włączenia zabłyśnie,a potem już nie świeci.Zaświeca się dopiero gdy zewrę wyjście spawarki.Napięcie na biegu jałowym około 66V.
Pozdrawiam
Podłączyłem pod 230V i zaczołem próby spawania ,przy R 4,7 Ω prąd około 50A,potem 3,3Ω prąd około 80-90A,przy 2Ω prąd około 120-130A,więcej nie próbuje bo się boję,żeby co nie poleciało. Czytałem we wcześniejszych postach o prądzie odcięcia IGBT, ale nie wiem o co chodzi. Może by mi ktoś wyjaśnił jak to poustawiać, żeby nie upalić IGBT. Co do pomiaru prądu to też mam zastrzeżenia bo mierze miernikiem w którym sam wykonałem bocznik,myślę że mirzy z dokładnością około 10%
Minispawarka
Powrót do góry

stanislaw56
Poziom 15
Poziom 15

Post 20 Mar 2009 11:28   Re: Minispawarka

Witam Jestem na etapie kompletowania części do spawarki mam takie pytania do kolegów ,czy dławik wyjściowy może mieć rdzeń stalowy? i jeszcze jeden temacik ,jak przerobić spawareczke żeby mogła pracować w migomacie bo bardziej mi zależy na takiej konstrukcji ,prąd wyjściowy nie musi być duży będą tylko spawane blachy karoseryjne 0,8do 1mm.
Powrót do góry

MARIUSZ R
Poziom 17
Poziom 17

Post 20 Mar 2009 11:55   Re: Minispawarka

Tak dławik może mieć rdzeń stalowy.Przekrój kolumny środkowej>10cm kw.Szczelina min 3mm.Dane te zaczerpnąłem z opisu spawarki w mirek.
Powrót do góry

krisss2006
Poziom 8
Poziom 8

Post 20 Mar 2009 18:32   Re: Minispawarka

Witam
Dzisiaj robiłem próby (spawarką ),wyspawałem pół elektrody 2,5 i pół elektrody 3,25 radiatory IGBT bez wymuszonego chłodzenia lekko ciepłe.
Łuk miękki i stabilny Obciążyłem drutem oporowym i obserwowałem impulsy na wyj. UC-ka oto impulsy
Minispawarka

Nie wiem czy to poprawnie wygląda,ale spawa się dobrze.
Co dalej robić,próbować spawać dłużej czy nie
Pozdrawiam
Powrót do góry

lechoo
Poziom 24
Poziom 24

Post 20 Mar 2009 19:33   Re: Minispawarka

Jeśli nie zmienia się częstotliwość tylko wypełnienie to jest wszystko dobrze, podczas spawania wypełnienie zwykle wynosi około 30%.
Czy podczas pracy pod sztucznym obciążeniem i przy spawaniu słyszalne są jakieś odgłosy pochodzące z transformatora?
Powrót do góry

krisss2006
Poziom 8
Poziom 8

Post 20 Mar 2009 21:49   Re: Minispawarka

Witam
Dziękuję lecho za zainteresowanie i pomoc.
Nie wiem o co chodzi z tym wypełnieniem,ale z tego co narysowałem chyba zmienia się częstotliwość.Prąd płynący przez obciążenie to około 20A i wydaje mi się,że pod obciążeniem impulsy te powinny się zwęzić,a tak nie jest.Trafo jest ciche nie wydaje żadnych odgłosów podczas spawania jak i na biegu jałowym.Tylko przy sztucznym obciążeni jak skręcę potencjometr w kierunku mniejszego prądu to słychać cichy pisk i impulsy na wyjściu UC-ka znikają,gdy wezmę w kierunku większego prądu piski znikają.Te piski to chyba ze sterownika.Czy mógłbyś mi narysować jak powinny wyglądać te impulsy przed i po obciążeniu.
Pozdrawiam
Powrót do góry

lechoo
Poziom 24
Poziom 24

Post 21 Mar 2009 12:02   Re: Minispawarka

Jeśli sterownik gubi cykle, to możliwe że masz odwrotnie podłączony przekładnik prądowy - sprawdź to dokładnie. Prawidłowe przebiegi powinny wyglądać mniej więcej tak:
Minispawarka
Podczas pracy pod obciążeniem powinna się zmniejszać tylko szerokość impulsów (współczynnik wypełnienia), częstotliwość (okres 25µs) musi pozostawać bez zmian.
Obejrzyj też filmik nakręcony przez Kolegę Olka (olinek2), na którym widać zmianę wypełnienia podczas spawania. Co prawda oscyloskop jest tam podłączony nie pod wyjście sterownika lecz do uzwojenia pierwotnego głównego transformatora, ale i tak sporo Ci to wyjaśni:
http://www.youtube.com/watch?v=v4-zag1KU00
Pozdrawiam :)

Edit: Jest też filmik z przebiegiem na wyjściu UC3845:
http://www.youtube.com/watch?v=M_vsHjJus5Y
Powrót do góry

krisss2006
Poziom 8
Poziom 8

Post 21 Mar 2009 17:11   Re: Minispawarka

Witam
Jednak włączony był odwrotnie przekładnik.Teraz impulsy są jak trzeba tzn. zwężają się gdy rośnie obciążenie.Została mi jeszcze do poprawki przetwornica pomocnicza,założyłem nowy temat na elektrodzie bo już brakuje mi pomysłów.
Lecho gratuluje wiedzy w temacie.
Pozdrawiam
Powrót do góry

olinek2
Poziom 18
Poziom 18

Miasto: Starachowice

Post 01 Kwi 2009 18:04   Re: Minispawarka

Kriss w arcie było wspomniane o jazgocie i przekładniku Ciesz się, bo przy odrobinie nieszczęścia mogłoby rozwalić klucze.
Mógłbyś zrobić fotkę tam przy radiatorach od IGBT, jak one są podpięte ?
Powrót do góry

-RoMan-
Poziom 25
Poziom 25

Miasto: Opole

Post 03 Kwi 2009 20:50   Re: Minispawarka

A propos przekładników - próbował ktoś robić przekładnik na rdzeniu z materiału 3E5? Jako sterujące się sprawdzają dobrze - ciekawi mnie, jak będą się sprawdzać w przekładnikach...
Powrót do góry

lechoo
Poziom 24
Poziom 24

Post 03 Kwi 2009 23:53   Re: Minispawarka

Nie zauważyłem różnicy między 3C11 a jakimś chińskim badziewiem noname z odzysku w przekładniku, więc pewnie po 3E5 też nie ma co się spodziewać jakichś rewelacji...
Powrót do góry

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Forum elektroda.pl Strona Główna -> DIY Konstrukcje -> Minispawarka
Strona 26 z 32 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 25, 26, 27 ... 30, 31, 32  Następny
Skok:

[ Page generation time: 0.126 seconds ]

Regulamin || Administrator || Moderatorzy || Nasze bannery || Kontakt
elektroda.pl temat RSS