Autor |
Wiadomość |
Szopler Poziom 18

Dołączył: 05 Wrz 2002 Posty: 451 Skąd (miasto): 52°10'31N 22°17'8E
|
|
|
Wiem, że będę upierdliwy ;) - a jak z płytkami? Da się wrzucić pdf'y? I jakiś opis zmian... |
|
Powrót do góry |
|
 |
sp6 Poziom 15

Dołączył: 25 Lip 2004 Posty: 255 Skąd (miasto): Złotoryja JO71wc
|
|
|
Brat mój kiedyś zrobił spawarkę z której śmiali się elektrycy z pracy bo wyglądała jak prostownik do ładowania akumulatorów ale oczy im zbielały jak zobaczyli ją w akcji. Ta konstrukcja jednak przewyższa ją i bardzo mnie zaskoczyła - jest de best i nie ważne ile można nonstop wypalić elektrod --- czekam na schemat 10/10 punktów. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Szopler Poziom 18

Dołączył: 05 Wrz 2002 Posty: 451 Skąd (miasto): 52°10'31N 22°17'8E
|
|
|
Schemat masz powyżej tyle że "pa-ruski" |
|
Powrót do góry |
|
 |
tomahawk_ Poziom 16

|
|
|
jacusm napisał: |
...
Ktoś z Was napisał że jest to zabawka, którą można postawić na półkę.
... |
chodziło raczej o to że ta spawareczka to swojego typu trofeo
cudo, najlepszy projekt ostatnich lat na elektrodzie |
|
Powrót do góry |
|
 |
robokop Poziom 22

|
|
|
Dołączam się do próśb kolegów o ewentualne rysunki płytek drukowanych, konstrukcja fajna i przemyślana, muszę przyznać że robi wrażenie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
shadow03 Poziom 14

|
|
|
Wzorowe wykonanie. 10/10 jestem pełen podziwu. Ale nie mogę uwierzyć że z tak małego urządzenia można wydrzeć 100A??????????? Przecież to nie możliwe. Dla porównania. Moja spawarka trójfazowa warzy ok. 70- 80kg. A można spawać prądem max. 180A:D
Post był raportowany.
Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA -->REGULAMIN pkt 15. [hefid] |
|
Powrót do góry |
|
 |
ArthurCC Poziom 18

|
|
|
Spawarka jest EXTRA. Mała i wydajna. Do drobnych prac idalna. Dołączam sie do prośby o wzór płytek. |
|
Powrót do góry |
|
 |
hanzi17 Poziom 13

Dołączył: 29 Sty 2006 Posty: 120 Skąd (miasto): Rudy k.Raciborza
|
|
|
Super spawareczka. Ocena 10/10. Też uważam, że przydaly by się wzory płytek drukowanych :D Pozdrowienia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
lechoo Poziom 23

|
|
|
Gratuluję miniaturyzacji :) Po dołożeniu równolegle drugiej pary tranzystorów po stronie pierwotnej, kondensatorów filtrujących i mocniejszych diód prostowniczych spokojnie powinno dać się uzyskać 130-140A - w sam raz do elektrod 3,15mm.
Ogólnie bardzo ciekawa i prosta konstrukcja. Początkowo nie mogłem zrozumieć sposobu regulacji prądu na użytym UC3845, ale już wszystko jasne. Przydałoby się dorobić do tej spawarki obwody realizujące funkcje hot-start (chwilowe zwiększanie prądu w chwili zajarzania łuku, przydatne podczas spawania małymi prądami) i anti-stick (ogranicznik prądu w razie przyklejenia się elektrody do spawanego materiału).
Napisz jak się spawa różnego rodzaju elektrodami - zasadowymi, rutylowymi, kwaśnymi, wysokostopowymi, itp. |
|
Powrót do góry |
|
 |
scal12 Poziom 15

|
|
|
Panowie a gdyby tak przerobiic zasilacz od komputera :) |
|
Powrót do góry |
|
 |
lechoo Poziom 23

|
|
|
scal12 napisał: |
Próbuj... jeszcze nie widziałem zasilacza PC o mocy 2kW ;) |
|
Powrót do góry |
|
 |
kroczusiek Poziom 12

|
|
|
Szacunek<wow>
ale jestem bardzo zdziwiony,ponieważ posiadam spawarkę 100A,ale jego trafo jest wielkości 2x niż Twoja konstrukcja.jest jakieś racjonalne wytłumaczenie:P ? aha czy ta ruska spawarka ma już "wbudowany" wyłącznik po przekroczeniu temp,czy może to jest jedno z Twoich usprawnień ?
aha jeszcze jedno pytanie,czy można by np.dogadać się w sprawie(sory za wyrazażenie) audjencji na gg?jak zwykle pytanie,pytania ;) |
|
Powrót do góry |
|
 |
tomek625 Poziom 12

|
|
|
Może ktoś pdejmie się wykonania płytek? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Plumpi Poziom 16

|
|
|
Przepiękna robota. Po prostu cudo. Widać dbałość o wykonanie na każdym kroku. Gratuluję! |
|
Powrót do góry |
|
 |
jankes 65 Poziom 2

|
|
|
Sprzęt godzien podziwu , a włosi w takiej cenie mają dobre tylko żarcie ,sprzęt spawalniczy w tej technotogji jest super mam osobiście tiga dc +mma i jestem zadowolony. Aceny zaczynają się od 800 zł a kończą nawet na 30000zł , pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
jacusm Poziom 13

|
|
|
Witajcie
Pytaliście o wzory płytek, ale moim zdaniem jest to prośba trochę bez sensu, gdyż moje płytki są podporządkowane tej konkretnej konstrukcji, i po prostu w innej nie za bardzo będą pasować.
Mogę przedstawić wzory w postaci plików jpg.
A poza tym schemat jest tak prosty że naprawdę można to zrobić samemu.
Co do prądu 100A z rdzenia EE65, zwróćcie uwagę że oryginał jest zrobiony na rdzeniu ETD59, uzwojenie pierwotne to lica 26x0,3 mm, a wtórne to lica 70x0,3mm. Mój trafo ma pierwotne z licy 42x0,3mm, wtórne to 2 taśmy 30x0,2mm. Czyli przekrój uzwojeń jest 2x większy od oryginału. Do tego w ruskiej wersji rdzeń posiada szczelinę 0,12mm(żeby rdzeń się nie nasycał) u mnie tej szczeliny nie ma.
Złączam też parę zdjęć spawarki PICO160, ze schematem blokowym na końcu. Co prawda spawarka pracuje w układzie przetwornicy rezonansowej, ale też jest tam rdzeń EE65. Czyli można z niego wyciągnąć ze 3kW :D.
Jest na Elektrodzie projekt spawarki 140A
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=458007.
Spawarka jest na rdzeniu EE71(trochę większy od EE65), prąd spawania do 140A, przykładów mogę mnożyć.
A tak przy okazji Lechoo dzięki za zamieszczenie schematu spawarki 7kW, wydaje mi się że to właśnie dzięki Tobie opanowała mnie mania spawarkowa
(właściwie nie wiem czy Ci dziękować czy cię przeklinać :D)
Przyznam się że popełniłem tą spawarkę, może kiedyś przedstawię ją na forum.
Co do wrażeń ze spawania to miałem do dyspozycji tylko elektrody zasadowe i rutylowe. Z opinii mojego kolegi który jest spawaczem spawa się nią bardzo dobrze elektrodami 2,5mm2, elektrody się nie kleją i nie robią czerwone jak w transformatorówce.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
morlook Poziom 8

|
|
|
Bardzo profesjonalny projekt ocena 6/6, ale czy możliwy do wykonania przez zwykłych śmiertelników? Może przetłumaczy ktoś ten schemat na polski bo nie mogę rozszyfrować wszystkich elementów, i jak nawinąć transformatory? Czy te elementy są łatwo dostępne i czy jest jakaś specjalna procedura przy pierwszym uruchomieniu tej spawarki?. I jeszcze jeśli to nie problem to może autor zamieściłby wsady płytek z programu. Pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
 |
DriftKing Poziom 8

|
|
|
Ja też jestem pod wrażeniem, zarówno upakowania elementów, wykonania, jak i tego że z takiego maleńswa można wyciągnąć ponad 100A. |
|
Powrót do góry |
|
 |
mnich13 Poziom 13

|
|
|
co to za problem przerobić zasilacz komputerowy na spawarkę wystarczy kupić 10 szt i połączyć 12 V równolegle
przyjmijmy ze 1szt to 12V 10A x 10 = 100A |
|
Powrót do góry |
|
 |
kroczusiek Poziom 12

|
|
|
@mnich13
nie byłbym tego taki pewien ;] |
|
Powrót do góry |
|
 |
Janek0007 Poziom 11

|
|
|
lechoo napisał: |
scal12 napisał: |
Próbuj... jeszcze nie widziałem zasilacza PC o mocy 2kW ;) |
Panowie..........
Pierwszy zasilacz o mocy 2000W saTan, dn. 04-01-2007
W przyszłym tygodniu na targach CES w Las Vegas mało znana w Polsce firma Ultra Products zaprezentuje pierwszy na świecie zasilacz ATX o mocy 2000W.
Zasilacz Ultra X3 Modular 2000W jest podobny budową do konkurencyjnych rozwiązań 1000W i ma odznaczać się 80-procentową efektywnoścą przy typowych obciążeniach. Tegoroczne targi CES zapowiadają się wyjątkowo obiecująco. Zasilacz będzie dostępny dla konsumentów gdzieś na początku 2007 roku.
Źródło: techPowerUp!
scal12 - do dzieła :lol: |
|
Powrót do góry |
|
 |
mazzji Poziom 15

Dołączył: 03 Cze 2003 Posty: 219 Skąd (miasto): Międzyrzec Podlaski
|
|
|
Wtam!!!
Spawarka prezentuje się naprawdę super. Moja ocena to 6/6. A pozatym mam jedno małe pytanko: gdzie zdobyć rdzenie?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
paweł1968 Poziom 11

|
|
|
Witam!
Opracowanie i wykonanie spawarki, po prostu pierwsza klasa.
Od jakiegoś czasu nad czymś takim myślałem , ale teraz muszę się wziąść do wykonania według twojego projektu , tylko mam problem ze zdobyciem rdzeni.(chyba jak kilku kolegów)
Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
life27 Poziom 13

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Adam Pyka Poziom 17

|
|
|
A czy znajdzie się jakiś dobry człowiek, i przetłumaczy schemat z "bratniego" języka, na nasze? :)
Czy są jakieś zamienniki tych tranzystorów? Na mniejsze moce, a najlepiej na niższe kwoty, takie dwucyfrowe za komplet :)
Pozdrawiam,
Adam Pyka |
|
Powrót do góry |
|
 |
satanistik Poziom 17

|
|
|
Widziałem te tranzystory w sklepie wysyłkowym po 15zł/szt
Więc to chyba nie takie drogie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
lechoo Poziom 23

|
|
|
Ciekaw jestem jak kolega mnich13 chce w prosty sposób przerobić zasilacz (zasilacze) z 12V na taką spawarkę... Przecież do zajarzenia łuku potrzebne jest napięcie około 50V i charakterystyka zbliżona do źródła prądowego - na palącym się łuku spadek napięcia wynosi około 20-24V. |
|
Powrót do góry |
|
 |
jacusm Poziom 13

|
|
|
Witam
Wczoraj nie udało mi sie załadować zdjęć spawarki Pico160 (próbowałem 3 razy, i nic), może dzisiaj mi sie uda.
Rdzenie ferrytowe można kupić np. tutaj
http://tme.pl/rdzen-ferrytowy-material-3c90-8600nh/arts/pl/a24/e13_7_4-3c90.html
lub
http://feryster.pl/polski/loader.html
Można też wykorzystać rdzenie ze złomu tak jak ja to zrobiłem, można też zrobić trafo na rdzeniach ze starych czarno-białych telewizorów połączonych w kształt ósemki, tylko że jest wtedy problem z obliczeniem takiego trafo.
Co do pomysłu połączenia zasilaczy atx to tak jak napisał Lechoo raczej to się nie uda. Moja spawarka na biegu jałowym ma około 70V, podczas spawania napięcie spada do około 20V.
Pozdrawiam
Opis: |
|
 Download |
: |
PICO-160.rar |
Zawartość: |
PICO-160.djv
Zobacz całość... |
Rozmiar: |
436.96 KB |
Punkty: |
0.85 = 0.51 za transfer + 0.34 dla użytkownika (ustawiono automatycznie) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Vic384 Poziom 15

|
|
|
Czesc
Tu pracuja dwa 600V tranzystory w szereg. Czy nie mozna by zastosowac pojedynczy na 1200V?
Pozdrowienia |
|
Powrót do góry |
|
 |
jacusm Poziom 13

|
|
|
Witam
Nie, nie można, przetwornica jak napisałem wcześniej pracuje jako przepustowa dwu tranzystorowa czyli w takim układzie
Można by zastosować jeden tranzystor ale w układzie przetwornicy przepustowej jedno tranzystorowej czyl takim
Wadą tego rozwiązania jest dodatkowe uzwojenie na trafo rozmagnesowujące rdzeń.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |